• Berichtcategorie:Fotografie

Urban Exploration Photography (URBEX), is een tak van fotografie die zich richt op het verkennen en vastleggen van verlaten en vergeten gebouwen en structuren in stedelijke en industriële omgevingen.

Deze foto’s laten vaak de schoonheid zien van verlaten gebouwen en de sporen van de menselijke activiteit die achterbleven.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen geïnteresseerd zijn in URBEX fotografie. Sommigen vinden het gewoon interessant om verlaten gebouwen te verkennen, terwijl anderen worden aangetrokken door de esthetiek van verval en verwaarlozing. Nog anderen zien het als een manier om de geschiedenis van een plaats vast te leggen voordat het voorgoed verdwijnt. Wat de motivatie ook is, het vastleggen van de sfeer van deze verlaten plekken is een belangrijk onderdeel van URBEX fotografie.

Voordat je begint met URBEX fotografie, is het belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Verlaten gebouwen kunnen gevaarlijk zijn en het betreden van deze gebouwen kan illegaal zijn. Het is belangrijk om altijd toestemming te vragen voordat je een gebouw betreedt en om de nodige beschermende kleding en uitrusting te dragen om jezelf te beschermen tegen gevaren zoals instortende structuren, asbest en andere schadelijke stoffen.

Als je eenmaal binnen bent, is het belangrijk om je te concentreren op het vastleggen van de unieke sfeer van de ruimte. Dit kan variëren van de architectuur en de textuur van de muren en vloeren tot de manier waarop het licht door de ramen valt. Het is vaak ook interessant om te kijken naar de sporen van de menselijke activiteit die achterbleven in de ruimte, zoals meubels en andere voorwerpen.

Het kiezen van de juiste apparatuur is ook belangrijk voor URBEX fotografie. Omdat je mobiel wil zijn zoek je naar een lichte setup die veelzijdig is. Een camera met een groothoeklens kan nuttig zijn om de hele ruimte vast te leggen, terwijl een statief kan helpen om stabiele foto’s te maken in omstandigheden met weinig licht. Ook het gebruik van een zaklamp kan nuttig zijn om de juiste sfeer te creëren en om donkere hoeken te verlichten.

URBEX fotografie kan een uitdagende maar ook een zeer lonende tak van fotografie zijn. Het vastleggen van de schoonheid van verlaten gebouwen en de geschiedenis die erachter schuilgaat, kan een fascinerende en meeslepende ervaring zijn. Het is belangrijk om altijd de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen en te respecteren dat deze gebouwen vaak privé-eigendom zijn en soms niet betreden mogen worden. Maar als je op de juiste manier te werk gaat, kan URBEX fotografie een geweldige manier zijn om de wereld op een unieke manier vast te leggen.

URBEX, only take pictures, only leave footprints !!